Over een duurzame shampoo-zoektocht

Ooit las ik eens over iemand die gestopt was met het wassen van haar haren, wat even doorbijten was maar daarna een prachtige volle bos haar opleverde. Dat fascineerde me en ik dook in meer van dit soort verhalen, maar durfde het experiment zelf uiteindelijk niet aan (de griezelverhalen over wekenlange vette plukken weerhielden me ervan). In de loop van de jaren las ik echter meer over de nadelen van onze vloeibare shampoos:

  • er zitten microbeads in (kleine plasticdeeltjes) die uiteindelijk in bijvoorbeeld zee en dus het ecosysteem terechtkomen;
  • er zitten SLS/SLES in: goedkope, reinigende stoffen die redelijk 'agressief' zijn en ook in schoonmaakmiddelen worden gebruikt - niet per se wat je in haar wilt smeren;
  • er zit palmolie in en om dat te verkrijgen worden grote delen regenwoud verbrand en gekapt wat niet alleen ontzettend jammer, maar ook schadelijk is;
  • de plastic flessen dragen bij aan de enorme plastic afvalhoop die er al is.

Ik wilde er wel wat mee, maar zag me verdwalen in de informatie en liet het eerlijk gezegd een beetje lopen. Er is zoveel om op te letten dat ik het soms lastig vind, dus ik waste mijn haren wel gewoon met mijn Guhl-shampoo. Totdat ik Werfzeep tegenkwam. Wauw, wat een mooi product: pure zepen, ambachtelijk gemaakt. De idealist en romanticus in mij was alleen al gelijk om vanwege de nostalgie en het verhaal. Ik besloot mijn laatste voorraad van bij aanbiedingen ingeslagen shampooflessen op te maken en daarna over te stappen op een vaste shampoo-bar (een blok haarzeep) van Werfzeep: in Nederland geproduceerd, vrij van SLS en palmolie.

Het begon als een mooi ideaal. Ik bestelde een stapel heerlijk ruikende zeepjes en ik zat er de hele ochtend mee onder m’n neus om af en toe een snuif te nemen. Na een tijdje was het zover: de laatste bus shampoo was leeg en ik kon eindelijk aan de slag met de shampoo-bar. Ik had al gelezen dat het voor sommige haren niet werkte zonder te spoelen met appelciderazijn als een conditioner. En na een paar keer wassen was het me duidelijk: dat gold ook voor mij. Er bleef een raar vettig laagje in mijn haren achter. Ik toog dus aan de appelazijn en op zich werkte dat. Toch bleef mijn haar altijd een beetje stroef, een beetje vettig voelen. Ik wilde het de tijd geven en uiteindelijk heb ik werfzeep ongeveer een jaar gebruikt, maar toen was ik er wel klaar mee. Mijn haar ging niet schoner of fijner voelen en dat maakte dat ik ook het gedoe met de stinkende appelazijn steeds minder voor lief nam (bovendien moest ik daarvoor alsnog flessen aanschaffen, afvalvrijer werd het dus niet). Ik kon wel blijven denken: de aanhouder wint, maar dat was hierbij blijkbaar niet hoe het werkte. Tussendoor probeerde ik nog een keer Aleppozeep, maar dit had helaas hetzelfde effect. Ik bestelde een solid conditioner van biolijf en dacht: misschien werkt het wel om hiermee na te spoelen. Maar dat was al zeker geen succes: mijn haar leek de hele dag kletsnat, terwijl het feite alweer droog was – brrr.

Ik was alleen nog niet van plan om het zomaar op te geven nu ik al een jaar van mijn niet-duurzame SLS-houdende plastic shampooflessen af was. Ik hoorde positieve verhalen over de shampoo-bars van dille&kamille en Lush, maar las ook dat deze niet vrij zijn van SLS en palmolie. Deze vielen daarom af voor mij, nu ik eenmaal op weg was wou ik het ook goed doen. Ik probeerde vervolgens de shampoo-bar van Zaailingen. Dat beviel me best goed: deze shampoo schuimt lekker, gaf geen stroefheid en mijn haar voelde ook weer fris. Linda van Zaailingen maakt deze shamboo-bars zelf, tof. Toch ontdekte ik op de den duur ook een paar minpuntjes: de shampoo-bar gaat naar mijn mening niet zo lang mee, hij brokkelt nogal wat niet zo handig is en op de lange duur vond ik ook hierbij mijn haar soms wat vettig voelen, met name de onderste laag.

 

de mooi gekleurde aromaesti shampoo-bars

Ik raakte de zoektocht wel een klein beetje moe. Nog een keer struinde ik internet af, op zoek naar een laatste alternatief. Toen stuitte ik op een positieve recensie over de shampoo-bars van Aromaesti. En ja hoor, dit is hem mensen! Ik ben heel enthousiast en tevreden. De shampoo-bar zelf lijkt wel uit allemaal hele kleine ronde korreltjes te bestaan, ik keek er enigszins sceptisch naar. Maar hee, wat wast hij fijn. Lekker schuimend, dat korrelige verdwijnt tijdens het wassen en het wordt en blijft een mooie vaste shampoo-bar. Hij gaat lang mee (bij mijn lange haar ruim 3,5 maand bij 3x per week wassen) en hij wast mijn haren he-le-maal schoon. Ik merk ook dat mijn haren minder snel vet worden en ik eventueel een wasbeurt over zou kunnen slaan. Ik heb verschillende typen shampoo-bars besteld en nou ga ik nog uitvogelen welke daarvan het fijnste is voor mijn haren en welke ik het lekkerst vind ruiken. Maar zeker is dat deze shampoo echt heel fijn is! Ondertussen gebruik ik dit ruim vijf maanden en dat vind ik lang genoeg om te kunnen zeggen dat dit een blijvertje is. Dus, tip van flip: als je nou ook op zoek bent naar een duurzame en plastic-vrije shampoo en merkt dat veel shampoo-bars of haarzepen niet fijn zijn voor jouw haren, geef die van Aromaesti dan eens een kans.

PS1. Nee, dit is niet gesponsord of iets dergelijks - ik ben gewoon heel enthousiast en hoop dat andere duurzame-shampoo-zoekers wat aan mijn ervaringen en schrijfsel hebben.

PS2. Ik blijf Werfzeep fantastisch vinden, ook omdat dit een lokaal product is. Ik zou hun shampoo dus denk ik wel proberen als je nog nooit met een shampoo-bar hebt gewassen en dat weleens wilt proberen. Mocht het voor jou nou ook niet werken, je kunt de shampoo dan ook gewoon als zeep gebruiken én ze hebben een heleboel meer heerlijk geurende zepen in hun aanbod - zo kun je ook je douchegelflessen (waarvoor dezelfde nadelen gelden als ik eerder al opsomde voor vloeibare shampoo) vervangen. Er is trouwens ook een hele leuke Bubble Buddy verkrijgbaar, een zeephouder van gerecycled plastic; op ons aanrecht staat er één te stralen met een blok handzeep :).  

Reactie plaatsen

Reacties

Heleen
3 jaar geleden

Bedankt voor deze blog Roeliene! Zo fijn om niet zelf al die research te hoeven doen! Ik besloot nu echt spijkers met koppen te slaan en een shampoo bar eens uit te proberen en heb zojuist mijn eerste Aromaesti-bestelling gedaan! In de hoop dat t net zo goed bevalt als bij jou ;)

Roeliene
3 jaar geleden

Hee wat leuk om te lezen, Heleen! Ik ben heel benieuwd hoe het jou bevalt, ik hoop ook dat je er blij mee gaat zijn :)