BLOG

Januari 2023

Januarigedachten

Januari – frisse moed, een schone lei. De dagen worden langer, het licht neemt toe. Het jaar is nieuw en vers. Januari klinkt voor mij als een maand om de dagen op te schudden en uit te kloppen, ruimte te maken. En tegelijk zitten we nog een tijdje in de winter en heb ik vaak zin om binnen te blijven tegen de kou en de donkerte van nog steeds korte dagen.

Lees meer »
December 2022

Eeuwige hoop

Deze laatste maanden van het jaar – bol staan ze van mooie spullen en gezelligheid. En laat dat nou vaak een beroep doen op iets in mij. Ik kreeg een hele stapel mooie cadeaus van mijn verlanglijstje voor mijn verjaardag, ik was er heel blij mee en ik houd van knusse kneuterigheid in huis. En toch, toch geeft het soms zo’n gevoel van onbehagen. Onbehagen als bezig zijn met mooie spullen wringt met wat er allemaal gebeurt aan leed en pijn. Onbehagen over het hebben van die spullen, al dat consumeren. Koopvee zijn we zegt Otto de Bruijne in een podcast. Toen ik hem dat hoorde zeggen, bleef het haken. Koopvee. Er wordt getrokken aan ons, door de reclame en op social media, door mooie plaatjes en spullen van anderen.

Lees meer »
November 2022

De mooie, oude mevrouw

Op een zonnige herfstdag in een verpleeghuis ontmoette ik haar, zomaar terwijl ik op bezoek was bij iemand anders. Een oude dame. Ze wandelde langs – zag mijn dochtertje lopen en was verrukt om hier in haar verpleeghuis een lief, mooi, klein meisje te zien. Zulke mooie rode wangen. Zo jong. Zo’n zachte berenjas. Ze wandelde verder, aan de arm van verpleegster.

Lees meer »
Oktober 2022

Een verzameling moois - zomer en herfst

Na het schrijven van mijn vorige verzameling-moois-blog heb ik bedacht dat ik er soort van rubriek van ga maken – een paar keer per jaar een zintuiglijke ronde moois. Toen ik een tijdje geleden aan dit schrijfsel begon, voelde ik echter twijfel opkomen: is dit niet een beetje teveel feelgood? Mijn mooie fijne dingen delen alsof er geen leed wordt geleden om me heen, alsof er niet gevlucht wordt en gehuild. Of alsof mijn leven een aaneenschakeling is van mooie dingen die ik meemaak en tegenkom. Het tegendeel is het geval – want vaak genoeg faal en struikel en modder ik voort. Soms is het ook goed om dat te benoemen, zodat we van elkaar weten dat we daarin niet alleen zijn – al te snel verkijken we ons op fijne plaatjes of mooie woorden. En toch, toch schrijf ik over dit moois om allerlei redenen. Omdat dit ook het leven is en ik denk dat het goed is om al die alledaagse zegeningen en geluksmomenten te zien en te tellen en omdat ik ook gewoon van dit soort feelgoodschrijfsels houd en ik hoop dat je er wat inspiratie in vindt. Opnieuw een verzameling dus van allerlei alledaagse geschenken en mooie dingen die ik de afgelopen maanden zag of tegenkwam.

Lees meer »
September 2022

Hart, hoofd, ziel en handen

Soms kan ik een beetje wegzinken in weemoed of melancholie. En dat gevoel kan dan twee kanten opgaan. Een mooi gevoel van weemoed dat ik ervaar bij natuurschoon, voorbije gouden momenten, de herfst of bij sommige liedjes van Elly en Rikkert. Maar er is ook het melancholisch weemoedige gevoel dat ik ervaar als ik gebrokenheid zie, tekort ervaar.

Lees meer »
Augustus 2022

Augustusdagen

"Some days in late august at home are like this, the air thin and eager, with something in it sad and nostalgic and familiar"

Lees meer »
Juli 2022
Juni 2022

Een verzameling moois

Vandaag een verhaal met een verzameling van moois. Ik zat wat te peinzen voor een blog en opeens bedacht ik dat ik het altijd zo leuk vind om bij anderen te lezen waar ze van houden en wat ze mooi vinden, wat ze graag luisteren of lezen. En nu schrijf ik dus een verhaaltje over mooie dingen die ik de afgelopen maanden zomaar tegenkwam, allerlei alledaagse geschenken.

Lees meer »
Mei 2022
Maart 2022

Licht

Het licht is er weer. Het was er al natuurlijk, maar het is er weer meer. En ik merk dat ik er van opleef, zoals zoveel mensen. Meer licht in de ochtend. Meer licht in de avond. Meer zon op mijn huid. Lichter licht in huis. Ik houd van het licht. Hoe het valt, hoe het soms breekt, hoe het stofjes laat zien dansen. Ik houd ervan, hoe het schaduwen creëert en een zachte gloed geeft.

Lees meer »
Oktober 2021

Adventskalender

Het is een wat lange blog deze keer, maar ik wil heel graag wat met jullie delen over de adventskalender die je in mijn webshop kunt vinden én over hoe je die adventstijd vorm zou kunnen geven als je daar een beetje zoekend in bent. Het is namelijk ontzettend waardevol om de periode van advent samen bewust te beleven.

Lees meer »
September 2021