Januarigedachten

Januari – frisse moed, een schone lei. De dagen worden langer, het licht neemt toe. Het jaar is nieuw en vers. Januari klinkt voor mij als een maand om de dagen op te schudden en uit te kloppen, ruimte te maken. En tegelijk zitten we nog een tijdje in de winter en heb ik vaak zin om binnen te blijven tegen de kou en de donkerte van nog steeds korte dagen.

 

Lekker tweeledig dus, een drang tot nieuw en fris en aan de slag en een neigen naar cocoonen bij de kachel, een pan vol erwtensoep (heb ik de hele winter nog niet gemaakt overigens) en winterrust. Scheen vorige week een paar dagen de zon, dan meen ik al wat voorjaar te proeven en wil ik erop uit. Als ik op een dag als vandaag naar buiten kijk, duik ik binnen nog wat dieper in mijn vest en steek ik straks de kachel aan. Mmm, misschien is het wel gewoon een tijd voor beiden. Binnen in rust nadenken en reflecteren, voorzichtig plannen maken en in mijn hoofd de frisheid al wat ruimte te geven terwijl ik nog onder een kleedje zit en mijn thee drink.

Dat frisse, nieuwe gevoel gaat bij mij samen met de zin om aan de slag te gaan met wat ik anders wil doen – goede voornemens zou je kunnen zeggen. Er zijn dingen waar ik eigenlijk altijd op probeer te letten, maar die vaak genoeg versloffen door het een of ander. En nu heb ik met hernieuwde moed weer wat structuren bedacht die me hopelijk gaan helpen de komende tijd. Meer naar buiten en meer bewegen bijvoorbeeld. Ik lunchte maandag op de veranda, haalde Jonna woensdag lopend op uit school en rende vrijdag een hardlooprondje. Check voor deze week. Maar zin om de slag te gaan, dat betekent ook nieuwe plannetjes voor bijvoorbeeld de tuin. Ik kijk naar die hoekjes waar het gras weer eens dood is en waar vorig jaar de moestuin lag die toch niet helemaal lukte zoals ik had gewild. Ik duik met mijn neus in tuintijdschrijften en mijn hoofd begint soms weer wat over te lopen. Ik probeer mezelf een beetje tot bedaren te brengen, voordat mijn nachtrust weer in het geding komt doordat mijn brein begint te vliegen, en ik laat het er ook maar gewoon allemaal zijn. Plannetjeszin, winterrust, buitentijd, binnentijd - het is allemaal januari.

 

Ondertussen zit ik ook wat te peinzen over tekentuintje; ik heb leuke tekenopdrachten liggen waar ik mee aan de slag ben gegaan -waaronder iets heeel tofs waar ik aan mee mag werken, daar zal ik over een tijdje nog wel meer over delen-, ik dub erover of ik voor de veertigdagentijd iets zal maken en ik speel met het idee om een soort nieuwsbriefmailing in het leven te roepen. Instagram is meestal leuk en het werkt voor mij goed als 'marketing', maar als ik er even afstand neem is dat gelijk ook een nadeel. Ik zou wel willen dat ik buiten Instagram om ook in contact kan zijn met mensen rondom het tekenen en schrijven. Of dat een weggeefactie niet alleen via Instagram loopt, maar ook mensen die dat niet hebben mee kunnen doen. Misschien is een mailing hiervoor wel een handig instrument. Nou, ik moet het nog verder uitdenken, maar er borrelt dus weer wat. Ik ben wel benieuwd of jij als lezer je zou inschrijven eigenlijk :).

 

O en tot slot: mocht je de maandplanner nog niet ontdekt hebben: hier vind je een gratis download van een maandplanner voor het jaar 2023 - een cadeautje voor jou.

Reactie plaatsen

Reacties

Ariėtte
een jaar geleden

Ja, ik zou me abonneren, Roeliene! 'k Vind het soms best jammer dat er zoveel vis Insta loopt, terwijl ik daar niet 'aan' wil. Herkenbaar trouwens dat dubbele jannuarigevoel.

Roeliene
een jaar geleden

Wat leuk dat je dat hoopt te doen :)! En nou, ik snap je - dat je niet aan insta wil en dat het tegelijk jammer is dat zoveel via insta loopt wat dan langs je heen gaat. Goede januarimaand verder!