Een verzameling moois - winter

De weken vlogen voorbij, gevuld met allerlei verschillende dingen. Ik heb veel gemaakt en getekend voor Tekentuintje, we zijn steeds weer een beetje meer buiten in de tuin en er borrelen allemaal plannetjes. Tussendoor zat ik steeds al te peinzen wat voor blog ik nou toch eens zou schrijven; een maandoverzicht, of wat over de tuin. Het werd weer een verzameling, een verzameling moois.

 

Zien

♡ In de Kerstvakantie keken we rond in een kasteel, slot Loevestein; we dwaalden door de grote ruimtes, klommen over smalle trappen en ontdekten meer over het verhaal van Hugo de Groot. Ook bezochten we het Weeshuismuseum; daar doken we in de – vaak moeilijke – wereld van de weeshuiskinderen. Verdrietige verhalen, maar ook leuke ontdekkingen en vooral op ontdekkingstocht. Een mooi museum om te bezoeken, zeker ook voor kinderen.

♡ Bij de achterdeur hangen een vetbol en een houder met pinda’s en het is zo gezellig om de koolmeesjes, pimpelmeesjes én een roodborstje daar steeds te zien; prachtige watervlugge vogeltjes.

♡ Bij een kledingruil bekeek ik een hele hoop kleren, bracht er wat heen en nam weer iets mee. Leuk om een keer heen te gaan als het ergens georganiseerd wordt!

♡ Ik zag de eerste sneeuwklokjes – februari was de maand van de tuin langzaam een beetje zien ontluiken; de sneeuwklokjes straalden en we hebben er zo van genoten. Ik zag nu dat ze alweer over hun piek heen zijn; als ze straks uitgebloeid zijn graaf ik ze op en deel ik de pollen zodat we volgend jaar op nog meer plekken sneeuwklokjes hebben – dat is echt een feestje in de tuin.

♡ Ik las uiteraard ook weer. Zoals een boek van Wilma Vermaat, Opstanding – bijzonder mooi vind ik. Daarnaast ben ik bezig in Altijd en overal, hoe de smartphone je leven verandert – goed en spiegelend. En ik las het e-magazine van Ann Voskamp; als je je abonneert op haar nieuwsbrief ontvang je deze vier keer per jaar gratis in je mailbox. Rond oud & nieuw kochten we Kleine vergezichten van Rikkert Zuiderveld, ik deel hieronder een gedicht.

Ruiken

♡ Hout – jaa, we roken het bos weer hoor. In deze tijd van het jaar heeft dat zo’n typische aardse geur. Bos blijft één van onze lievelings. Net als de geur van hout en hars, gestapeld achter in de tuin en vele dagen brandend in ons kacheltje.

♡ En wat dacht je van de van stoofpeertjes pruttelend op diezelfde brandende kachel, het hele huis gevuld met de geur van kaneel. Dat hoort voor mij echt bij de winter, er ligt nog een zak dus ik ga het fijn nog zeker een keer maken voordat de lente komt.

♡ Keukengeuren – ik probeer weer wat vaker gezonde dingen te bakken, dus ruik ik de geur van bananenbrood en vooral vaak en veel kaneel.

♡ Lavendeldruppels – viavia kwam ik deze tip van @duurzamekeuzes tegen: vul een glazen pot tot ongeveer de helft met water en schoonmaakazijn, voeg wat lavendeldruppels toe voor een fijnere geur en stop daar een stuk of wat doekjes in. Zet hem in de wc en je hebt iedere dag een doekje bij de hand om de wc even schoon te maken, zo handig!

 

Horen

♡Een tijdje geleden luisterde ik de podcast Moderne profeten over Paul Kingsnorth; de podcast over hemzelf en daarnaast ook de bonusaflevering. Ze bleven haken en er ging van alles aan in mij; hoe de natuur er aan toe is, wat wij er aan doen, hoe we ons verhouden tot God, wat er gebeurt in de wereld, dat we hier maar tijdelijk zijn, zoveel aspecten. Boeiend en confronterend en opscherpend om te luisteren.

♡ De schaterlach van onze dreumes.

♡ We luisteren graag geregeld naar het Pelgrimsgebed van Elbert Smelt & Rachel Rosier en naar Soli Deo Gloria van Darlene Zschech.

♡ Ik hoor weer zoooveel vogels fluiten! ‘s Ochtends als ik nog in bed lig (soms minder leuk omdat ik dan meer moeite heb om weer in slaap te vallen, maar afijn), zomaar overdag en ook in de avond. Heerlijk, zo’n voorjaarsgevoel roept het op. Ik zou wel wat meer vogels willen kunnen herkennen aan hun gefluit; in het bos hoorden we een typisch fluitje, maar konden het helaas niet thuisbrengen.

♡ Verder keek ik naar het programma Vervolgd, van Jurjen ten Brinke in samenwerking met Open Doors. Officieel mag dat dan kijken zijn, we hóren de indrukwekkende verhalen van mensen die vervolging aan den lijve ondervinden en zijn er vaak even stil van.

♡ En op dit moment hoor geboor, gezaag en getimmer in de tuin – de zoontjes van mijn vriendin helpen mijn man een boomhut te timmeren van resthout. Samen timmeren, kleuters die erom heen rommelden en nu bij het huis van de ander spelen en straks gezamenlijk afsluiten met eten bij hun buitenkachel – echt een vakantiefeestje zo.

met de klok mee: sneeuwklokjespracht - volkstuintjesblijheid - verkleed en wel op de knutselzolder van het weeshuismuseum - chocomel op de veranda

Voelen

♡ Ergens in november heb ik de draad van het hardlopen weer een beetje opgepakt – dus ik voel weer hoe de wind door mijn haren waait terwijl ik ren en zwoeg en hijg. Om eerlijk te zijn ren ik momenteel niet echt voor mijn lol, maar ik probeer door te zetten omwille van het buiten-zijn en de beweging die goed is voor mijn lijf.

♡ Ik voelde ook weer aarde in mijn handen en sjouwde stapels dakpannen. We hebben namelijk een volkstuintje! Na een tijd op de wachtlijst te hebben gestaan, kwamen we nu in aanmerking en ondertussen is een half perceel voor ons. Van die dakpannen maken we de randen van de moestuinbedden. Wat een heerlijkheid zo’n tuin, ik droom natuurlijk alweer weg en ben druk in de weer geweest met het maken van een moestuinplan en het inslaan van zaden. En nu ben ik reuzebenieuwd hoe het allemaal uit gaat pakken.

♡ De zachte knoppen van de magnolia.

♡ De zon, o de zon. Pas hadden we een paar zulke zonnige dagen en dan voel je die warme zon op je huid, hoe haar stralen je verwarmen van binnen en van buiten. Dit is waar we naar uitkijken aan het einde van de winter.

♡ Kneden en vormen met je handen – met maïzena, water en zout maakte ik zoutdeeg waar ik samen met mijn kleuter mee knutselde, zo gezellig. Volgens haar waren we echte pottenbakkers. Voor wat ik voor mezelf voor ogen had, heb ik toch andere klei nodig denk ik. Of gewoon nog heel veel oefening. Tja. Ik heb nog een stapeltje fimo-klei voor oorbellen liggen, misschien moet ik daar maar weer eens een avondje mee aan de slag :).

 

Proeven

♡ We proefden allerlei soorten honing: kastanjehoning, zonnebloemhoning, gewone bloemenhoning, allemaal verschillend van kleur en smaak. Imkerij de Werkbij in Veenendaal (ze hebben ook een educatieve pluktuin in Vaassen, de Gatherhof, zeker een bezoekje waard!) had een open dag en we konden daar van alles ontdekken over de wondere wereld van bijen en honing.

♡ Op de koude dagen maakte ik af en toe zelf chocolademelk – heerlijk, een beetje pure chocolade smelten in een pannetje en dan wat opgewarmde melk uit de melkopschuimer erbij, jumm.

♡ Heerlijke kamille-achtige Wilder land thee, gemaakt van bloemen en (on)kruiden uit akkerranden in Nederland

♡ Met enige regelmaat (of nouja, misschien beter gezegd bij vlagen) halen we rauwe melk bij de boer. Jonna is er verzot op en ik vind het gewoon leuk om het daar te halen. Vers, gezond en in glazen flessen dus geen afval. We probeerden nu ook de yoghurt en wie weet gaat die regelmaat toch iets toenemen nu want dat beviel heel prima.

♡ Voor een high-tea maakte ik dadelballetjes; dat blijft een lekkere snack en nog aardig verantwoord ook (als je tenminste de medjooldadels neemt en niet die kleine met een gesuikerd laagje eromheen): 150 gram noten/ 250 gram dadels/ 1 eetlepel kokosolie of roomboter: blenderen, balletjes maken en dan door wat kokosrasp rollen. Eet smakelijk :)

 

 

Luister hier het prachtige lied Soli Deo Gloria van Darlene Zschech:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.