Bijna een jaar tekentuintje & zwangerschapsverlof

Het voelt heel onvoorstelbaar dat het al bijna een jaar geleden is dat tekentuintje vaste vormen kreeg. Mijn baan was opgezegd, de laatste dyslexiebehandelingen gegeven en de zomervakantie begonnen. Ik was bezig met de inschrijving bij de KvK, het maken van de website, en het maken en afronden van de kaartjes en posters die in de webshop zouden komen. Het voelde toen onwerkelijk dat ik echt gestopt was met mijn baan en hiermee verder zou gaan. En het voelt nu een beetje onwerkelijk dat er een jaar voorbij is gegaan waarin ik niet buitenshuis werkte, maar thuis aan tekentuintje. Maar het was een goede keuze, het deed ons goed dat er meer rust kwam. Evengoed was het een jaar vol veranderingen. Waar ik in het begin druk was met het bijhouden van de webshop, de eerste bestellingen en de kerstkaarten en adventskalender, wilde ik in de maand januari een pauze inlassen om tijd te besteden aan reflecteren en nadenken over het verdere verloop.

 

Met Kerst ontdekten we echter dat ik in verwachting was – dat was een verrassing voor ons. We hebben ervaren dat zwanger worden niet vanzelfsprekend is en het duurde een paar jaren voordat ik in verwachting was van onze eerste dochter. We waren en zijn ontzettend blij met dit mooie geschenk van een nieuwe zwangerschap. De eerste maanden waren alleen ontzettend taai: ik was erg misselijk en beroerd, ondanks medicatie, en ik kon eigenlijk niet veel anders dan op de bank of in bed liggen en tussendoor zo goed en kwaad als het ging de belangrijkste huishoudelijke dingen een beetje bijhouden. Het liefst sloot ik me op in een boek: stil liggen, me verliezen in een andere wereld, dat gaf me afleiding. Het idee van een maand tijd voor stilte, reflectie en bezinning was dus wonderbaarlijk getimed maar viel ook een beetje in het water. Toen ik me weer iets beter voelde, pakte ik de tekendraad weer langzaam op en maakte ik een nieuw kaartensetje voor de webshop. Na de eerste drie maanden ging het gelukkig echt bergopwaarts, dat was zo fijn. Tijdens en na die tijd realiseerde ik me hoe normaal ik mijn gezondheid altijd vind, maar hoe weinig vanzelfsprekend en wat een zegen is het om me gewoon heel gewoon normaal te voelen.

Zoals ik in mijn vorige blog schreef, heb ik in de maand mei alsnog tijd genomen om na te denken over waar ik nu sta en wat ik wil met tekentuintje. Ik heb eerlijk gezegd geen hoogdravende missie of grote doelen. Ik hoop vooral dat ik met mijn tekeningen wat alledaags geluk kan vangen, een beetje schoonheid. Dat de kaartjes die ik maak en verkoop lichtpuntjes zijn en mensen blij maken of bemoedigen. Dat ik voor mezelf nu een idee en structuur heb van hoe vaak en wanneer ongeveer ik nieuwe dingen in de webshop of een nieuwe blog wil plaatsen, vind ik heel fijn. De lat ligt bewust niet te hoog, want de druk daarvan zou me alleen maar stress geven en ik weet dat ik daar alleen maar moe en ongelukkig van word. Ik probeer dus een paar keer per jaar een nieuwe kaartjes in de webshop te plaatsen en tussendoor werk ik aan tekeningetjes voor mijn instagram en de vragen voor ontwerp op maat die ik krijg. En die zijn ontzettend leuk! Dit jaar maakte ik verschillende geboortekaartjes, tekeningen voor een bruiloft-kleurboekje, een kleurplaat voor Evangeliestek, een kerstkaart voor een koor, een poster bij een trouwtekst en meer van dit soort mooie opdrachten. Wat ik ook een fantastische opdracht vond, is dat ik illustraties voor de omslag en binnenzijde van een boek heb mogen maken! Als het goed is gaat dit boek in september verschijnen en dan kan ik er meer over delen, maar je kunt vast spieken op de website van henriekeschouten.nl. Het voelt elke keer weer bijzonder als iemand me vraagt of ik iets op maat wil maken, dit had ik twee jaar geleden echt niet kunnen dromen.

Nu mijn zwangerschapsverlof begint maak ik een tijdje geen ontwerpen op maat, maar als dat voorbij is hoop ik dat met plezier weer op te kunnen pakken. Verder ben ik de afgelopen weken aan de slag geweest met het uitbreiden van de adventskalender, zodat ik die in het najaar weer aan kan bieden. Dit jaar komt er een boekje bij (eventueel ook los te bestellen als je de kaartjes van de adventskalender al hebt) met korte stukjes tekst bij elk kaartje en voor elke week een handreiking om samen iets te doen of te leren. In september hoop ik er een blog over te plaatsen en vanaf dan kun je de adventskalender ook pre-orderen. En ik hoop na mijn verlof een aantal geboortekaartjes die ik eerder op aanvraag maakte aan te kunnen bieden in mijn webshop, zodat je die daar als pakket kunt bestellen. Verder laat ik het de komende tijd rustig begaan en merk ik vanzelf of er weer nieuwe ideeën gaan komen of dingen gaan kriebelen. Eerst maar eens tijd nemen voor het verder toeleven naar de bevalling en daarna voor het weer nieuwe en waarschijnlijk intensieve en wat chaotische leven met een kleine baby erbij. Hoewel dat me weer een pittige tijd lijkt, zie ik er ook echt naar uit omdat het tegelijk zoveel moois in zich heeft en met zich meebrengt.

 

Als ik terugkijk, ben ik dankbaar. Dankbaar dat ik de mogelijkheid had om mijn baan op te zeggen, te kiezen voor het thuis-zijn en daarbij mijn eigen webshop te beginnen. Het heeft ons een heleboel rust gebracht om ons (gezins)leven zo vorm te kunnen geven en ik heb erg genoten van de ruimte voor creativiteit en het vele tekenen wat ik nu kon en mocht doen. Ik zie uit naar het volgende jaar met tekentuintje en ben nieuwsgierig wat dat me weer gaat brengen.

Reactie plaatsen

Reacties

Ariëtte
3 jaar geleden

Hoe ik op je website terecht ben gekomen weet ik niet meer. Ik heb afgelopen jaar in ieder geval met veel plezier de door jou ontworpen kaarten verstuurd (en ze werden erg gewaardeerd!) en jouw blogs gelezen. Een goed verlof gewenst!

Roeliene
3 jaar geleden

Hee Ariëtte, wat leuk om te horen zeg :) - dankjewel! 🧡