Adventskalender

Het is een wat lange blog deze keer, maar ik wil heel graag wat met jullie delen over de adventskalender die je in mijn webshop kunt vinden én over hoe je die adventstijd vorm zou kunnen geven als je daar een beetje zoekend in bent. Het is namelijk ontzettend waardevol om de periode van advent samen bewust te beleven.

 

Advent is al vanouds een tijd om toe te leven naar het Kerstfeest, om uit te zien met verwachting. Er zijn vier adventszondagen en liturgisch gezien hebben deze ook een bepaalde naam en betekenis die ontleend is aan Gregoriaanse gezangen die op die zondagen werden gezongen.

Eerste adventszondag: Levavi, ontleend aan psalm 25:1-4

Tweede adventszondag: Populus Sion, ontleend aan Jesaja 30:19 en 30 en psalm 80:2

Derde adventszondag: Gaudete, ontleend aan Filippenzen 4:4

Vierde adventszondag: Rorate, ontleend aan Jesaja 45:8

 

Als volwassene is het mooi en goed om stil te staan bij de voorzeggingen en beloften van Jezus’ komst in de adventstijd. Maar toen ik een hele tijd geleden het boekje Mosterdzaadjes van Erika van Nes las, werd ik geïnspireerd om ook met mijn dochtertje van nog maar net anderhalf jaar oud iets te doen rond advent. Hoe jong kinderen ook zijn, het is zo mooi om hen al mee te nemen in het vieren van de christelijke feesten. Die eerste keer knutselde ik een kalender met envelopjes waar kleine cadeautjes in zaten. Aan het begin van de adventstijd kreeg Jonna een prentenboek over Kerst wat we die weken steeds weer lazen. Ik vond het erg mooi om dit te doen, maar het daaropvolgende jaar wilde ik er ook graag wat meer diepgang in aanbrengen.

Ik hoorde over de boom van Isaï en dat vond ik een heel mooi concept. Dus ik ploos wat uit en besloot aan de slag te gaan met het maken van kleine kaartjes waarop ik tekeningen maakte die passen bij verschillende Bijbelverhalen in het Oude Testament en het Kerstfeest. Mijn schoonzusje en een vriendin dachten uitgebreid met me mee en hun enthousiasme was echt aanstekelijk. Nadat ik er via instagram wat over deelde om te kijken of er meer belangstelling zou zijn, was ik verrast door de positieve reacties. Om een lang verhaal kort te maken: ik heb de kaartjes laten drukken en uiteindelijk zo’n 35 adventskalenders verkocht. Het is echt een bijzonder idee om te bedenken dat deze kaartjes in verschillende huizen kwamen te hangen en veel gezinnen hebben geholpen bij het invullen van de adventstijd en het toeleven naar Kerst.

 

Het was ook erg leuk om te zien hoe iedereen er een eigen invulling aan gaf. Heel bewust heb ik de kalender vrij eenvoudig en laagdrempelig gemaakt. Zo is hij bruikbaar voor verschillende leeftijden (al vanaf een jaar of twee) en kun je er je eigen draai aan geven. Zelf ben ik –in tegenstelling tot wat mensen volgens mij vaak verwachten of denken- niet zo van het uitgebreide knutselen bij dit soort dingen en al helemaal niet als er elke dag wel iets gedaan ‘moet’ worden. Ik knutsel liever zo af en toe op een moment dat ik daar tijd en ruimte voor heb en dan graag iets waarvoor ik niet van alles hoef aan te schaffen. Ook heb ik soms genoeg aan mijn hoofd en ben ik al blij als het gewoon lukt om iets als de adventskalender niet een dag te vergeten. Vandaar dus de eenvoudige opzet van een adventskalender waarbij je in principe alleen de kaartjes met tekeningen van Bijbelverhalen hebt en voor elke zondag een kaartje met een te leren Bijbeltekst voor wie dat wil. De één hing hem al gelijk volledig op, de ander hing de kaartjes achterstevoren zodat er elke dag één omgedraaid kon worden en weer iemand anders deed de kaartjes in envelopjes. Sommigen hingen hem aan een lijntje, anderen hadden een houten of ijzeren bord waar de kaartjes op werden gehangen.

 

Zelf had ik een lijntje aan de muur en hingen we daar elke dag een nieuw kaartje aan, zodat de kalender groeide. De eerste week had ik ook verschillende pakjes, waarvan Jonna er elke dag één kreeg. Zo kreeg ze aan het begin een nieuwe kinderbijbel: De Bijbel, het boek van Jezus. Ook zat er toen een kaarsenhouder en kaars in een pakje, zodat we daar de eerste zondag mee konden beginnen. Vervolgens pakte ze elke dag een onderdeel van de houten kerststal uit. Daarna was er alleen nog voor alle volgende zondagen een nieuwe kaars. Ze genoot er ontzettend van om elke keer een nieuw kaartje op te hangen, het Bijbelverhaal te lezen uit haar nieuwe kinderbijbel en ze was zich echt heel bewust van het toeleven naar het Kerstfeest.

Van veel mensen heb ik een positieve reactie gekregen op het gebruik van de kalender en dat vond ik ontzettend fijn om te horen! Verschillende vrouwen gaven aan dat ze het zelf ook fijn vonden om deze kalender te gebruiken, omdat je door het gebruik ervan zelf ook bewuster toeleeft naar Kerst. Toen ik na ging denken over het opnieuw aanbieden van de adventskalender was ik erg nieuwsgierig naar wat mensen graag nog anders of beter zouden willen zien. Uit een mini-enquête op instagram kwam naar voren dat meerdere mensen het fijn leek als ze op weg zouden worden geholpen om de verbinding tussen de Bijbelverhalen en het Kerstfeest heel expliciet te maken. Ook werd er aangegeven dat een paar knutseltips of opdrachten, te leren liedjes of vragen om te bespreken een mooie aanvulling zouden zijn. Het leek me eigenlijk ook wel heel mooi om er een compleet pakketje van te kunnen maken en daarom ben ik aan de slag gegaan met een boekje bij de adventskalender. In dat boekje is per kaartje een kort stukje tekst te lezen wat je helpt om de verbinding tussen het Bijbelverhaal en (de komst van) Jezus op aarde te leggen. Ook heb ik per week een opdracht of knutselidee toegevoegd, een Bijbeltekst en een lied om te leren en tot slot een paar vragen om samen te bespreken.

Dus als je nou iemand bent die een simpele kalender wil gebruiken, zonder poespas en de druk om van alles te moeten doen, of juist iemand bent die graag wat meer wil doen en maken maar dat liever niet allemaal zelf wil moeten opzoeken en uitvogelen: met deze kalender kunnen jullie allebei uit de voeten en je kunt zelf kiezen hoe je hem gebruikt of toepast :).

 

Ik hoop dat deze blog je inspireert om zelf ook aan de slag te gaan met de adventstijd, zodat je die periode van verwachting van Jezus’ komst heel bewust kunt beleven. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.