November - van de tijd die voorbijgaat

Zolang het kan, zolang het mag

plukken wij een nieuwe dag

in het voorbijgaan

 

– In het voorbijgaan, Elly & Rikkert

 

De afgelopen maanden verstreek de tijd voor mijn idee snel, mijn dagen waren gevuld met allerlei alledaagse en onalledaagse bezigheden en vaak merk ik dat dingen meer tijd in beslag nemen dan ik van tevoren denk. Een oktober-blog schoot er dus bij in en deze november-blog verschijnt de valreep.

Waar mijn tijd dan zoal heenging? Het alledaagse huiselijke leven, waarin ik het bakken van zuurdesembrood ben gaan oppakken (met behulp van recepten van Marike Muilwijk en Dorothé den Heijer; Marike verkoopt overigens ook zuurdesembrood, als je in Veenendaal woont zou ik daar zeker gebruik van maken), mijn tijd doorbreng met de meisjes, er gewerkt is om de slaapkamers te veranderen en klaar te maken en het huishouden haar tijd en aandacht vraagt. Het alledaagse leven waarin we proberen om ook genoeg buiten te zijn en er (zo nu en dan) in de volkstuin gewerkt wordt. En ook het werk voor tekentuintje, van de adventskalenders tot het tekenen en schrijven voor een tijdschrift. En bovendien onalledaagse uitjes, zoals een nachtje weg en een mini-vakantie met mijn familie.

Die volkstuin, daar heb ik een kasje gekregen en daar ben ik heeel blij mee! Er was een meneer die zijn oude kas wegdeed en om een lang verhaal kort te maken staat hij met hulp van anderen nu in mijn tuintje te stralen. Ik droom al van trossen tomaten natuurlijk (die ik afgelopen jaar node gemist heb omdat al mijn tomatenplanten het lieten afweten toen ik het liet afweten in die warme mei- en junimaanden), maar nu eerst winterrust in de tuin.

Voor tekentuintje ging ik aan de slag met een uitbreiding bij de adventskalender; de adventstijd breekt bijna weer aan en zelf zien we er hier weer erg naar uit om de kalender te gaan gebruiken. Wat ik daarnaast echt heel leuk vind, is dat ik sinds dit jaar teken en schrijf voor het tijdschrift MUS. Een prachtig magazine voor vrouwen, gevuld met mooie beelden en inspirerende artikelen waarin aandacht wordt besteed aan vrouw-zijn in het licht van de Bijbel en het alledaagse leven rondom huis, tuin en keuken. Ik mag in de tuinrubriek steeds een artikel verzorgen en teken kleine zwart-wit-tekeningen voor doorheen het magazine. Soms schrijf ik ook een ander artikel, zoals in het komende nummer een interview met struinoloog Lieke Verrips. Erg leuk & inspirerend was dat en er komt bovendien een leuke extra bij, die over een paar weken (als het magazine is verschenen, dus ik verklap nog niets) op mijn website komt te staan onder ‘downloads’. Af en toe hier blijven spieken dus :).

Over downloads gesproken, ik maakte voor het nieuwe jaar ook weer een maandplanner. Dat is een gezellig geïllustreerde planner om zelf te printen en ergens in huis op te hangen. Dit jaar vraag ik er een klein bedrag voor, gezien de hoeveelheid tijd die erin gaat zitten om hem te maken. Hier vind je hem. Leuk als je hem gaat gebruiken, laat je me dan weten hoe hij bevalt?

We gingen dus ook een nachtje weg, manlief en ik samen. Dat gebeurt niet zo vaak en met een kleine op komst leek dit ons een uitgelezen moment. Samen een stad in of winkelen komt maar weinig voor, dus in plaats van een plekje in de natuur zoals we vaak doen, kozen we er nu voor om onze tijd in Zutphen en Deventer door te brengen. En dat was reuzefijn! Ik vind het heerlijk om door zulke mooie oude stadjes te wandelen, met de mooie gevels, de oneffen straten, de kleine boetiekjes. Winkelen doen we vooral tweedehands; voor mezelf en de kinderen gaat dat heel prima, maar voor mijn man vind ik dat best een uitdaging. We slaagden voor hem echter bijzonder goed bij de Appel&ei-winkels in beide steden. Absoluut een aanrader om daar eens te kijken! En verder genoten we van andere vintagewinkeltjes, lekkere broodjes en museum De Waag in Deventer.

En nu, nu ben ik de laatste wat grotere dingen voor tekentuintje aan het afronden. Ik geef mezelf voorlopig verlof en de komende maanden maak ik dus geen kaartjes of posters in opdracht. De webshop blijft wel open, maar je bestelling zal vanaf half/eind december waarschijnlijk met enige vertraging verzonden worden. Het is tijd voor vaker een middagdutje met nachten die niet altijd even goed zijn. Het is tijd voor cocoonen en de laatste dingen klaarmaken voor de komst van de baby. Het is tijd voor meer rust.

In de huidige tijden waarin zoveel onrust en chaos heerst, voelt het soms dubbel om te focussen op ons veilige warme thuis en te genieten van kleine alledaagse dingen. En tegelijk denk ik dat het juist is wat we mogen doen, zolang het mag en zolang het kan. Aandacht hebben voor ons eigen stukje levensgrond, waar we invloed hebben. Aandacht hebben voor het schone en goede wat er wel of ook is. Terwijl we Licht aansteken in een tijd van donkerte – onze blik richten op het Licht. Zondag begint de adventstijd, uitzien naar het Licht. Ik wens je een goede & gezegende advent toe; dat je weet dat het Licht overwint en er een nieuwe dageraad zal komen.

Om te luisteren:

The light came downCast the darkness awayHe appearedA helpless childThe light of God came down

 

- Josh Garrels

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.