Boekenpraat - leeslievelings

You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me - C.S. Lewis

Dit citaat is me uit het hart gegrepen, want ik houd enorm van lezen en drink sloten vol thee. Vanaf dat ik kan lezen verslind ik letters in boeken en tijdschriften en waar dan ook. Het kent in de loop van de jaren zo af en toe z’n op en neer bewegingen, maar ik lees altijd iets. De laatste jaren heb ik weer een bibliotheekabonnement en daar maar ik fijn gebruik van. Als ik even niet weet wat voor boeken ik nou weer eens zal lezen, vraag ik op insta weleens wat leestips en dan heb ik zo weer een lijstje waar ik mee vooruit kan. Pas kreeg ik zelf die vraag, Daniëlle Heerens van het instagramaccount @leeslievelings vroeg me naar mijn 3 favoriete boeken. Nou ben ik een twijfelkont en hoewel ik van lijstjes houd, ben ik er niet goed in om me te beperken tot een top3. En terwijl ik er mijn hoofd over brak welke boeken ik zou noemen, bedacht ik me: weet je wat, ik ga er gewoon ook een blog over schrijven. Dan kan ik daar de rest van mijn boeken-ei in kwijt. Ziehier.

Eigenlijk lees ik van alles, van tijdschriften tot boeken en dan van non-fictie tot romans of literatuur. Soms houd ik van gemakkelijk weglezen en dat zijn meestal de romans, maar dan liefst wel met een mooi verhaal en diepere lagen. En dan weer lees ik graag een goed geschreven boek, over het leven en mensen en worstelingen en zoektochten. Tussendoor lees ik vaak boeken die ingaan op identiteit, psyche/psychologie en Bijbelse lessen. Wat ik in elk geval niet lees, dat zijn thrillers of akelige (met veel te veel ellendige dingen) en enge boeken. En ik houd ook niet van al te (post)moderne boeken vol met nihilisme, leegheid en pessimisme. Nee, de boeken met glimpjes hoop te midden van de moeiten en de chaos, daar houd ik van. Zo las ik pas een boek van Joke Verweerd. Ik vond het treurig, ontroerend, raak geschreven, soms grappig en hoopgevend tegelijk. Dat is waar ik voor lees: om de verhalen, de levens, de mensen – over andere (leef)werelden, te ontdekken hoe de personages in het leven staan, wat ze denken en met ze mee te voelen. Om de herkenning en om de nieuwe inzichten. Ik lees ook om meegezogen te worden in een andere wereld, dan ben ik eventjes verdwenen en leef ik echt een beetje daar. Of om geraakt te worden, dat er iets van binnen resoneert. Ik lees om te leren en te groeien, inzichten op te doen en steeds meer te worden en te kunnen leven zoals God het heeft bedoeld.

Trouwens, een kleine biecht tussendoor. Ik doe soms iets wat (denk ik) volgens de meeste mensen echt niet kan: stiekem vooruitspieken. Ja echt. Als er iets al steeds aan zit te komen, als je aan kunt voelen dat er iets (naars) gaat gebeuren, dan houd ik het soms niet en raak ik helemaal gestresst. Dan móet ik even vooruitkijken om te zien of dat erge echt gaat gebeuren, of het echt mis gaat (en oké, soms ook of het dan echt zo loopt als ik al denk dat het gaat lopen, da’s wel erg ja). Dat haalt dan de druk van de ketel en kan ik weer rustig verder lezen. Om diezelfde reden kan ik sommige boeken ook niet in stukjes lezen, dan moet ‘ie uit, dezelfde avond nog. En anders de volgende dag. Maar ik kan ook heus rustig lezen zonder spieken hoor, en soms juist heel erg lang over een boek doen omdat ik nog niet wil dat ‘ie uit is.

Toen ik pas na zat te denken over die drie leeslievelings, de favorieten, realiseerde ik me dat de boeken die in mijn hoofd ergens in de top zweven eigenlijk allemaal boeken zijn die ik al best lang geleden gelezen heb. Zoals Gilead van Marilynn Robinson, die las ik al iets van tien jaar geleden. Echt een prachtig, mijmerend boek vol levenswijsheid.

 - Even een zijpaadje trouwens, ik heb de gewoonte om ‘s avonds op tijd in bed te gaan en dan nog heerlijk een tijdje te lezen weer opgepakt. Dat komt alleen wel nauw, het moet een boek zijn dat ik kan weg kan leggen en me dus niet te nieuwsgierig maken. Maar mijn hoofd moet er ook niet van ‘aan’ gaan. Dus ik heb vandaag besloten dat ik Gilead weer ga herlezen, ‘s avonds in bed :).

Goed, terug. Nog zo’n langer geleden gelezen boek is De Tornado van Bé Nijenhuis. Ook al zo mooi, meer psychologisch en vol diepere lagen. En Kind van de rivier van Irma Joubert, de eerste roman die ik van haar las en waar ik weg van was. In de loop van de tijd zijn ze niet zomaar van hun plaatsje geschoven. Of dat nou betekent dat ik ze echt de allerbeste vind of dat ik gewoon te nostalgisch ben om ze te laten wegduwen, weet ik eigenlijk niet. Maar ik bedacht me dat het wel leuk is om ook even over wat recenter gelezen boeken na te denken. En daar zit ook genoeg moois tussen, zoals Retour Rantepao of Vogelvlucht van Joke Verweerd. Of Joy, de vrouw die C.S. Lewis liefhad, van Patti Callahan. En laat ik me daar de Kronieken van Narnia niet vergeten! Ik heb ze nog maar pas geleden voor het eerst gelezen en o wat mooi, een absolute aanrader. Ik heb me al meerdere keren slap gelachen bij de boeken van Cissy van Marxveldt en pas nog gehuild bij het boek Overhoop van Liesbeth Morren. De boeken van Annemarie van Heijningen vind ik een plezier om te lezen en ik vond Davita’s harp van Chaim Potok erg mooi. Zo las ik ook met interesse Hoe God verdween uit Jorwerd van Geert Mak en betekende het boek Eindelijk Thuis van Henri Nouwen veel voor me. Duizendmaal Dank van Ann Voskamp hoort er ook absoluut tussen, ik vind dat een bijzonder mooi boek en het is erg waardevol en van betekenis voor me (geweest). Nou ja, je ziet het al, als ik bezig ben komt er steeds meer bij. Ik ga er dus maar rap een eindje aan breien en ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met wat nieuwe boektitels. En als je nog tips voor mij hebt, deel ze hieronder graag :).

Zet een flinke pot thee, pak een stapel boeken, neem er uiteraard wat chocolade bij en ga onder een kleedje op een lekker plekje zitten. Mmm, veel leesplezier!

Reactie plaatsen

Reacties

Daniëlle
4 jaar geleden

O, wat een heerlijke blog, van de foto van jou tot de mooie illustraties en – natuurlijk – de boekentips. Een aantal van gelezen, maar ook een aantal niet, dus ik ga me eens in die titels verdiepen. Over dat vooruitspieken… Haha! Ik beken: ik doe het soms ook. (En dat terwijl ik altijd tegen mijn moeder, die er ook een handje van heeft, dat dat zó jammer van het verhaal is.) Voor in bed lezen moet ik nog eens een cursusje volgen, want dat lukt mij niet. Ik val altijd in slaap. En nu denk ik dat ik maar eens een pot thee ga zetten, een stapel boeken bij elkaar sprokkel en met een kleedje ergens wegduik. ;)

Roeliene
4 jaar geleden

Hoi Daniëlle, wat ontzettend leuk deze reactie :)! En haha, wat grappig dat jij dat soms ook stiekem doet (ook al vind je dat het eigenlijk niet kan). Hopelijk heb je lekker zitten lezen met thee en een kleedje, jou een beetje kennende zul je dat deze donkere avonden vaak gaan doen :) - geniet ervan.

Arina
4 jaar geleden

Wat een fijne blog, Roel. Met onze gemeenschappelijke hobby, hoewel ik soms kan denken - las ik maar zoveel als Roel. ♥️ Misschien moet ik ook eens een top 10 maken. Best leuk om te lezen. Ik hou dit jaar een lijstje bij van alle boeken die ik dit jaar heb gelezen. Als jij dat zou doen.. Dan wordt het wel een hele lange lijst denk ik! Ik ben erg benieuwd naar Gilead. Ik hou me aanbevolen als je hem in eigen bezit hebt 😇

Roeliene
4 jaar geleden

Wat gezellig dat je reageert Arien :)! Maar hee, jij leest zelf juist ook zoveel. Het lijkt me leuk als je een top-tien gaat maken, ik weet zeker dat er voor mij dan weer nieuwe titels tussen zullen zitten. Alles wat ik lees bijhouden is trouwens ook een goed idee, misschien dat ik dat volgend jaar eens ga doen. En ja, ik heb Gilead in bezit en heb hem ondertussen ook alweer uit - hij ligt op jou te wachten ♥.