BLOG

Juni 2021

Over diy-geknutsel en tweedehands spullen

Ha, een blog over tweedehands spullen, upcyclen en met een beperkt budget toch leuke dingen maken of realiseren. Ik vind het zelf altijd leuk om over dit soort dingen bij anderen te lezen en was de afgelopen maanden regelmatig aan de knutsel, dus ik dacht: weet je wat, ik deel er wat over op mijn blog, misschien vinden anderen het ook leuk om te lezen of geïnspireerd te raken. Ik houd van geknutsel en diy’s, maar tegelijk moet het niet te groot, te ingewikkeld of te duur zijn.

Lees meer »
Mei 2021

Tuinleven in mei

O, ik vind het zo heerlijk dat de lentemaanden zijn aangebroken en het tuinleven weer helemaal op gang komt. Er valt altijd wel wat te doen in de tuin en omdat ik ervan houd om daarin bezig te zijn heb ik dan ook een mini-moes-en-pluk-tuintje. Niet dat ik er ervaren in ben of dat het allemaal lukt hoor, helemaal niet zelfs, maar al doende leer ik. Zo bedacht ik vorig jaar een moestuinplannetje voor het deel van de tuin dat aan onze veranda grenst – ik puzzelde, tekende, woelde met mijn handen in de aarde en zaaide. Helaas bleek het toen de bomen vol in het blad kwamen veel te schaduwrijk. In allerijl plagde ik in juni daarom nog een zonnig stukje van ons gras af en verhuisde een deel van de plantjes. Dit jaar ben ik gelijk op die plek begonnen. Afgelopen zomer en najaar tekende ik alweer van alles en ik snoepte nog een stukje van het gras af. Het oude moestuindeel is nu voor een deel ingezaaid met gras dat net opkomt en deels hebben we er een border met mooie schaduwplanten aangeplant. Wat een puzzel om te bedenken welke planten er waar in gaan komen, maar zo leuk om te doen: geraniums, aster, persicaria, thalictrum, anemonen en astilbe staan er onder andere in. En het is zo’n feest om nu te zien dat alles groeit, de eerste knoppen open zijn gegaan en de plantjes beginnen te bloeien – elke dag kijk ik even om ervan te genieten.

Lees meer »
April 2021

Een avondwandeling

Het is weer langer licht en na het avondeten stapte ik pas de deur uit voor een wandeling. Het was best even geleden dat ik dit rondje alleen liep. Vorig jaar rende ik het, maar dat ligt alweer een tijdje stil. Na de eerste drie taaie maanden van mijn zwangerschap ben ik eigenlijk al heel blij dat ik weer beweeg en buiten kom. En ik probeer elke week een paar keer een lange wandeling te maken. Meestal is dat met mijn dochtertje, of manlief, of een vriendin. Maar vandaag dan eens alleen en ik voelde weer hoe fijn dat is – wandelen in mijn eentje.

Lees meer »
Maart 2021

Over een duurzame shampoo-zoektocht

Ooit las ik eens over iemand die gestopt was met het wassen van haar haren, wat even doorbijten was maar daarna een prachtige volle bos haar opleverde. Dat fascineerde me en ik dook in meer van dit soort verhalen, maar durfde het experiment zelf uiteindelijk niet aan (de griezelverhalen over wekenlange vette plukken weerhielden me ervan). In de loop van de jaren las ik echter meer over de nadelen van onze vloeibare shampoos:

Lees meer »
Februari 2021

Koop met je hart - een blog over eerlijke kleding

Wat in mijn kledingkast ligt, is door iemand gemaakt - het is door verschillende makers-handen gegaan en door mensen in elkaar gezet. Ooit dacht ik daar niet of nauwelijks over na. Maar toen ik studeerde kwam het nieuwsbericht over ingestorte kledingfabrieken in Rana Plaza langs en ik was geschokt dat daar in blijkbaar erbarmelijke omstandigheden onze kleding werd gemaakt. Ik begon me een beetje te verdiepen in de kledingindustrie en kwam in eerste instantie nog niet verder dan een zwarte lijst van merken die volgens 'rank a brand' (dat is een merkchecker, tegenwoordig heten ze 'Good On You' en vind je ze hier) het laagst scoorden. Daar wilde ik geen kleding meer kopen. In de loop van de jaren kocht ik af en toe een fairtrade kledingstuk, maar echt een gewoonte was het nog niet. Totdat ik samen met mijn schoonzusje de documentaire The True Cost keek – het raakte me: de slechte omstandigheden, de vervuiling, de nare behandelingen van de fabrieksarbeiders, het consumentisme in onze westerse maatschappij. Een vrouw die in een kledingfabriek werkt, zegt in die documentaire: ‘Ik geloof dat deze kleren geproduceerd zijn met ons bloed’. Dat kwam binnen en daar ging bij mij een knop om: ik wilde het echt anders doen. Want ik zag hoe het zat: mijn leven hier is echt verbonden met de levens van mensen daar door de keuzes die ik maak. Wat ik aan kleding koop, doet er dus toe.

Lees meer »
December 2020

Zomaar wat oudejaarsgedachten

Een blog op de valreep van het oude jaar. De laatste weken van november en het begin van december waren vol, vol met tekenen voor kerst en de adventskalender, het verwerken van bestellingen, tijd die opging aan allerlei andere dingen en daar tussendoor verhalen en gedachten over het lijden ver weg en ook dichtbij om me heen. Er ontstond een beetje slapeloosheid, een beetje stress en een bijbehorende vicieuze cirkel met een down gevoel. Niet dramatisch hoor, maar ook niet fijn. Ondertussen slaap ik gelukkig weer goed en voel ik me beter, maar toen ik erin zat dacht ik: ik verlang naar een beetje ruimte en om straks even geen teken-druk te hebben. En zo groeide er een idee waarvoor ik een zetje kreeg toen ik het boek De kracht van rust van Mirjam van der Vegt las: ik ga in januari een maand lang niet werken aan nieuwe op-maat-opdrachten. (Dat betekent niet dat je me niet kunt mailen hoor, ik ben gewoon bereikbaar, maar wel dat ik pas in februari zal beginnen aan iets nieuws). En om de lege ruimte die dan ontstaat niet zomaar doelloos op te laten vullen, besloot ik er ook maar bij om instagram een paar dagen per week te blokkeren.

Lees meer »
Oktober 2020
Juni 2020

Natuurgeluk

Pas was het zo’n grijzige en bewolkte dag met wat regenbuien, maar toen ik ´s avonds na het eten een rondje ging hardlopen piepte de zon voorzichtig tussen de wolken door. Het ruikt in deze tijd van het jaar buiten zo fijn na de regen. Ik rende langs de rietkragen en knotwilgen naast een kanaaltje en alles was zo groen. Boven het water hing een damp en de zon maakte gouden vlekjes op het water. Ik vond het sprookjesachtig mooi. Toen ik langs de vlierbloesem wandelde (ja, ik mag van Evy ook nog wandelen tussen het rennen door) ademde ik de geur diep in. En ik voelde me alsof alles even samenviel. En ik dacht: dat is wat natuur kan doen. De schoonheid en hoe het je zintuigen prikkelt, kalmeert en sust en hoe het alles even in een groter perspectief zet. Dat piekeringen even niet meer zo belangrijk lijken. En dat je je even heel gelukkig kunt voelen.

Lees meer »

Hoe tekentuintje er kwam

De eerste blog op tekentuintje – dat is er één waar ik wat meer vertel over mezelf en hoe tekentuintje er is gekomen. Nou verrassend, maar ik ben dus Roeliene – en ik houd van theeleuten (de hele dag door), groen, chocola, de geur van het bos, bloemen, kneuterig in huis en tuin bezig zijn, lezen en nog een heleboel meer. Waaronder ook tekenen :). Als klein meisje deed ik dat al graag, ik tekende vaak illustraties uit boeken na of gewoon iets wat ik mooi vond en heb verschillende schetsboeken (al dan niet vol) versleten. Ondertussen wilde ik later in een bloemenwinkel gaan werken, boerin of juf worden.

Lees meer »